Nieuw in de fitnesswereld? Nog niet bekend met de termen sets en reps? Je hebt ze vast wel eens gehoord, maar wat bedoelen ze nou precies? Het verschil tussen sets en reps leggen wij je in dit artikel uit.
Wat is het verschil tussen sets en reps?
Sets en reps hoor je vaak terug in video’s, trainingsschema’s en in de sportschool zelf. Maar wat is het nou precies? Eigenlijk is het heel simpel. Een work-out bestaat uit meerdere oefeningen. Van elke oefeningen doe je meerdere sets. Elke set bestaat dan weer uit een aantal reps. Wanneer iemand drie sets van 10 reps doet, dan doet hij drie keer 10 herhalingen van een oefeningen. Tussen elke set houdt hij idealiter zo’n 2 minuten rust. Dit om spieren te kans te geven om te herstellen en om zo het maximale uit elke set te kunnen halen. Te weinig rust kan zorgen voor een gebrek aan kracht, teveel rust voor een gebrek aan spanning.
Hoeveel sets en reps is ideaal?
Je kan op meerdere manieren trainen natuurlijk. Het is belangrijk om te trainen op een manier die goed bij jou past. We zullen wat voorbeelden geven
- Sommigen trainen 4 sets met 12-10-8-6 herhalingen waarbij het gewicht steeds oploopt
- 4 keer hetzelfde gewicht 10 keer. Wanneer dit lukt, volgende keer een zwaarder gewicht en proberen zes of acht herhalingen met dat gewicht te voltooien.
- Gewicht steeds ophogen met hetzelfde aantal herhalingen.
We raden aan om in het begin van jouw fitnessloopbaan te experimenteren en te onderzoeken welke manier voor jou het meest prettig is. Natuurlijk kan dit ook later nog, maar gewoontes zijn snel aan te leren en lastig af te leren. Daarom is het belangrijk om hier in het begin aandacht aan te besteden. Als jij een andere manier vindt dan kan dat natuurlijk ook goed werken. Verder is het niet verplicht om vier sets per oefening te doen. Drie sets zijn voor beginners ook prima. Maar dan moet er wel op maximale kracht getraind worden. Rammen dus!